Staza Gospi SinjskojDuljina

30 km

Dionice

5

Naselja

5
-->

O stazi

Staza Gospi Sinjskoj hodočasnički je put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Hodočasnici pristižu iz nekoliko pravaca, a najviše iz pravca juga iz Solina, te iz pravca sjevera iz Bosne i Hercegovine.

U centralnom mjestu hodočašća, marijanskom svetištu u Sinju nalazi se slika Čudotvorne Gospe Sinjske. Naslikana je na platnu, duga je 58 cm, a široka 44 cm. Slika ne prikazuje cijeli lik Majke Božje, nego samo poprsje koje izlazi iz tamne pozadine. Dobro je sačuvana, iako je na više mjesta bila prelamana. Ti su prijelomi vjerojatno nastali dok su je fratri nosili u torbi kad su 1687. godine bježali iz Rame. Tada je kršćanski narod morao ostaviti svoje domove i pobjeći pred neprijateljskom opasnošću. Fratri su Gospinu sliku od Rame do Sinja, zatim preko Dugopolja i Klisa donijeli do Splita, gdje su se 9. siječnja 1688. privremeno uselili u staru benediktinsku opatiju na Sustjepanu. 1591. Fratri su sliku konačno donijeli do crkve u Sinju i stavili je na oltar. Tu počinje povijest hodočašćenja Gospi Sinjskoj.

MUP Republike Hrvatske svake godine upozorava hodočasnike da se kreću utvrđenim cestovnim pravcima i da obvezno hodaju uz lijevi rub kolnika u kolonama, odnosno grupama. Istodobno se upozoravaju vozači da u određene dane budu oprezni uz poštivanje uputa i zapovjedi prometne policije. Unatoč dobroj regulaciji prometa u danima hodočašća, često su se događale nezgode u kojima su automobili naletjeli na hodočasnike. Bilo je i smrtnih slučajeva.

Potaknut tim prometnim nesrećama i osobnim iskustvom na mnogim hodočasničkim stazama širom svijeta došao sam na ideju da se hodočašće u Sinj može izvoditi po tradicionalnim pješačkim, konjskim stazama i napuštenom trasom popularno nazvane “Rere”, nekadašnje željeznice i to ne samo u vrijeme svetkovine nego preko cijele godine.

Pješačenje po obilježenoj stazi jedinstveni je doživljaj koji čovjeka zbližava s prirodom. Hoda se najvećim dijelom izoliran od prometne gužve i kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim naslijeđem. Utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostaci starih staza i mostova, vidikovci i ugostiteljski objekti su mjesta za odmor i kontrolne točke na stazi gdje se može utisnuti pečat na zadnjim stranicama ovog vodiča kao uspomena na nezaboravno putovanje koje ste uradili snagom svog duha i mišića.

Projekt “Staza Gospi Sinjskoj“ odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska- Bosna i Hercegovina i njegova je provedba počela 9. travnja 2013. godine. Projekt je trajao ukupno 24 mjeseca, a proveli su ga partneri s hrvatske i bosanske strane: gradovi Sinj i Solin i HGSS Stanica Split te općine Prozor Rama, Tomislavgrad i Livno. Provedbi projekta pridonijeli su i suradnici: Turistička zajednica Grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama - Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije i Planinarska udruga “Kamešnica” Livno.

Stipe Božić

Staza Gospi Sinjskoj je nakon realiziranog EU projekta 2015. godine ostala zapostavljena... Zbog toga je u 2021. godini Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s TZG Sinja, TZG Solina, TZO Dugopolje, te Općinom Klis pokrenula revitalizaciju projekta Staza Gospi Sinjskoj. Prvi koraci koji su napravljeni su: osposobljavanje staze za hodanje i snimanje gpx tragova od strane HGSS-a na dionici od Solina do Sinja, te je za istu dionicu izrađena nova web stranica i Virtualni vodič na hrvatskom i engleskom jeziku, u suradnji s tvrtkom CogitoLab. Vizija je da Staza Gospi Sinjskoj postane rado posjećena od strane hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva, kao i svih ljubitelja prirode, hodanja, planinarenja, te kulturne i ostale baštine.

Dionice

                                      

Sve dionice

 

Dužina staze 30 km - može se prehodati u jednom ili u nekoliko dana

 

Bogatstvo prirodne i kulturne baštine

 

Srdačan doček u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske

 

Prolazi kroz 5 naselja i 5 župa

 

Duhovnost vezana uz početke kršćanstva u Hrvatskoj

 

Staza prati trasu stare željeznice Sinjske Ferate (Rere)

 

Hodočasnički put stariji od 300 godina

 

Otvorenost i gostoljubivost žitelja uz stazu

Naselja

                                      

Sva naselja