Dugopolje

Naselje Dugopolje smjestilo se uz istoimeno prostrano krško polje, ispod sjevernih padina planine Mosor. To je malo i dinamično mjesto u predvorju Dalmatinske zagore, udaljeno 15 km od grada Splita, županijskog središta i najvećeg grada na hrvatskoj obali. Dugopolje ima odličan geoprometni položaj, jer se nalazi na sjecištu državne autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik koja spaja sjever i jug Hrvatske, te županijske brze ceste D1 Split-Sinj koja povezuje obalu i unutrašnjost Srednje Dalmacije. Dakle nalazi se na idealnoj geoprometnoj lokaciji za jednodnevne izlete i kratke posjete biserima Jadrana i dalmatinskog zaleđa. Do grada Splita i okolnih mjesta na obali potrebno je svega 15-ak minuta vožnje automobilom dok su atrakcije Dalmatinske zagore udaljene od 15 minuta do najviše sat vremena.

Općina Dugopolje utemeljena je 1997. godine, sastoji se od naselja Dugopolje, Koprivno, Kotlenice i Liska, te zauzima prostor od 63,5 km2 površine na kojem živi nešto manje od 4 tisuće stanovnika. Turistička djelatnost na području općine Dugopolje je na samom početku, ali ima veliki potencijal u aktivnom i sportskom turizmu. Ljepote ovog područja očituju se kroz netaknutu prirodu sjevernih padina planine Mosor i špilju Vranjaču u naselju Kotlenice – zaštićeni geomorfološki spomenik prirode. Biciklizam, trekking i planinarenje samo su neke od aktivnosti kojima se možete baviti u ovom dijelu Dalmacije. Nogometni stadion SC ”Hrvatski vitezovi” mjesto je održavanja brojnih priprema, turnira, akademija i nogometnih škola domaćih i inozemnih klubova.

Svetkovina zaštitnika općine Dugopolje i proslava ”Dani sv. Mihovila i Jeronima” održavaju se svake godine 29. i 30. rujna uz bogat vjerski, kulturni i zabavno-gastronomski program.

Gospa u dnu polja i groblje sa stećcima

Uz cestu Dugopolje – Klis – Kurtovići nalazi se kapelica Gospe u dnu polja. Posvećena je Gospinu pohođenju, a sagrađena je 1923. godine umjesto starije kapelice koja se prije nalazila istočnije, puno bliže Dugopoljskom polju, kako joj i ime govori. Duga je 4,20 i široka 3,50 metara. Nedaleko od ove kapelice nalazi se jedna zanimljivost, ovdje su preneseni stećci srednjovjekovnog groblja koji i danas izgledaju impozantno, a premješteni su s lokaliteta Kapela prilikom izgradnje autoceste A1. Blagdan Gospe u dnu polja slavi se u Dugopolju svake godine u mjesecu lipnju.

Crkva sv. Roka

Na istočnoj strani Dugopolja, u zaseoku Kute smještena je crkva Svetog Roka. To je jednobrodna građevina s četvrtastom apsidom. Pretpostavlja se da je sagrađena početkom 19. stoljeća, na mjestu starije porušene crkve iz druge polovice 18. stoljeća, vjerojatno nakon 1783. godine kada se kuga iz naselja Kotlenice spustila u Dugopolje, pa je i crkva podignuta na istočnoj strani sela, onoj prema Kotlenicama. Što slijedi i religijsku logiku, s obzirom da je sv. Roko zaštitnik protiv zaraznih bolesti. U apsidi je kameni oltar sa kraja 19. stoljeća, a na oltaru je drveni kip sv. Roka. Osim sv. Roka, u crkvi se još štuju Gospa od Zdravlja i sv. Ante. Crkva je temeljito obnovljena za župnikovanja don Ljube Bodrožića 1983. godine.