Naselja

Solin

Prasvetište Gospe od Otoka nosi titulu najstarijeg marijanskog svetišta u Hrvata! Današnja župna crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji - Gospi od Otoka, sagrađena je 1880. godine u samom središtu Solina, na jednom većem otoku u delti solinske rijeke Jadro, koja se prije nazivala Salon.

Više

Klis

Klis je naselje i općina u Splitskom zaleđu. Nastalo je podno srednjovjekovne tvrđave. Naziv je nastao od riječi klisura na kojoj je izgrađena tvrđava. Bio je prvi hrvatski glavni grad, te kraljevska prijestolnica za vrijeme dinastije Trpimirovića.

Više

Dugopolje

Naselje Dugopolje smjestilo se uz istoimeno prostrano krško polje, ispod sjevernih padina planine Mosor. To je malo i dinamično mjesto u predvorju Dalmatinske zagore, udaljeno 15 km od grada Splita, županijskog središta i najvećeg grada na hrvatskoj obali.

Više

Dicmo

Dicmansko polje (i istoimena općina/naselje) u kršu Dalmatinske Zagore u zaleđu Splita; dugo 15 km, široko do 2,5 km. Leži na nadmorskoj visini od 315 do 319 m., te obuhvaća 35 km². Poljem prolazi cesta Split – Sinj – Livno (BiH).

Više

Sinj

Smješten u srcu Dalmatinske zagore, grad na Cetini ima bogatu kulturno - povijesnu baštinu kao malo koji drugi. Još od 7. stoljeća bio je poprište velikih bitaka, a u spomen na najznačajniju, onu protiv Turaka iz 1715. godine, svakog se ljeta održava nadaleko poznata Sinjska alka, viteško nadmetanje alkara kopljanika na konjima.

Više