Sinj

Smješten u srcu Dalmatinske zagore, grad na Cetini ima bogatu kulturno - povijesnu baštinu kao malo koji drugi. Još od 7. stoljeća bio je poprište velikih bitaka, a u spomen na najznačajniju, onu protiv Turaka iz 1715. godine, svakog se ljeta održava nadaleko poznata Sinjska alka, viteško nadmetanje alkara kopljanika na konjima.

No, ono zbog čega tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta sredinom kolovoza dolaze u Sinj jest hodočašće Gospi Sinjskoj koja pruža utjehu, nadu i vjeru. Gospa je opisana kao rajska i zemaljska kraljica, postavljena na prijestolje njezine dobrote, ljubavi i milosrđa. Puk Sinja vjeruje kako je i najslavnija pobjeda 1715. godine plod čudotvornog Gospina zagovora, a njezina slika u to je vrijeme bila u tvrđavi. Glavnim gradskim trgom dominira crkva Čudotvorne Gospe, veličanstvena, uokvirena reljefnim brončanim vratima akademskog kipara Stipe Sikirice. Blagdan Gospe Sinjske slavi se 15. kolovoza kada grad Sinj obiluje i bogatim kulturnim i zabavnim programom. Mjesec dana kasnije, 14. rujna na blagdan Uzvišenja sv. Križa, tradicionalna je pobožnost Križnoga puta i bogoslužja na planini Visoka gdje je 10 metara visok betonski križ.

Kada dođete u Sinj, svakako treba vidjeti arheološki lokalitet Tvrđava Grad i Kamičak, jedan od najslikovitijih i najupečatljivijih simbola Sinja.

Posjetite nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, a smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sinja živopisna je skulptura alkara kopljanika na konju, također rad Stipe Sikirice. Spomenik poznatom franjevcu fra Pavlu Vučkoviću, rad akadem- skog kipara Kuzme Kovačića, podignut je na istočnom ulazu u grad.

Nemojte preskočiti niti šetnju uz prekrasnu rijeku Cetinu koja izvire na nadmorskoj visini od 385 metara i to iz osam izvora.

Nemoguće je posjetiti Sinj, a ne probati arambaše, žabe, riječne rakove ili sinjske rafiole. Tradicionalno gostoljubivi Sinjani pobrinut će se da iz njihova ponosnog grada ne odete ni gladni ni žedni, a smještaj ćete naći u nekom od hotela ili apartmana.

Spomenik Alkaru

Autentičan simbol grada Sinja je Spomenik alkaru. Živopisna skulptura alkara kopljanika na konju, rad je akademskog kipara Stipe Sikirice. Postavljena je 1965. na sami početak Alkarskog trkališta - Biljeg, mjesto s kojega alkari na konjima kreću u galop kada trče alku. Spomenik je obnovljen 2019. godine.

Sinjska alka

Alka je nastala u vrijeme kad su u Europi postojale mnoge slične viteške igre. Sve su danas prepuštene zaboravu, samo je Sinjska alka 2015. godine proslavila svoju tristotu godišnjicu, pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština. Alka je simbol svake borbe za slobodu, za mir i ognjište, za vjeru i nadu.

Alkarski dvori (Kvartiri)

Naziv Kvartira (franc. quartier – stan, vojnički logor) ukazuje na njihovu izvornu namjenu – vojarnu u kojoj je smještena hrvatska konjica (Cavalleria croata, Croati a cavallo). Sagrađeni su 1760. godine kao utvrda u obliku četverokuta s dva sklopa zgrada sa po dvije četverokutne kule te dva unutrašnja dvorišta odijeljena štalama. U kompleks su se mogle smjestiti četiri satnije konjanika s konjima. Kroz povijest koristile su ih sve vojske koje su boravile na području Sinja, osobito francuska, početkom 19. stoljeća, te austrijska, kada su Kvartiri nadograđeni dvokatnom vojarnom za domobranstvo. Danas su Kvartiri potpuno arheološki istraženi i obnovljeni u okviru Alkarskih dvora.

Stari Grad

Ostatci stare tvrđave, među Sinjanima poznate kao Grad, i danas nakon stoljeća vjerno bdiju nad sinjskom varoši. Bila je utočište puku i vojnicima kod turskih najezdi, čuvala i štitila nejake, opirala se osvajačima. U središtu se nalazila crkva sv. Mihovila u koju su, na oltar sv. Barbare, franjevci iz Rame položili dragocjenu i čudotvornu sliku Gospe od Milosti.

Crkvica koja je danas na Gradu sagrađena je 1887., na dvjestotu obljetnicu dolaska cetinskoga puka iz Rame. U čast svojoj vječnoj nebeskoj zaštitnici, 2008. godine Sinjani na Gradu podižu brončani kip Gospe Sinjske, djelo akademskoga kipara Josipa Marinovića.

Putem koji vodi od podnožja do crkve na tvrđavi smješteno je 14 postaja Križnoga puta. Svaka postaja rad je nekog od poznatih hrvatskih umjetnika.

Tvrđava Stari grad i groblje su pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kamičak

Jedan od najslikovitijih i najupečatljivijih simbola Sinja, smješten u samoj gradskoj jezgri, nasuprot crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Kamičak je utvrda zvjezdolika tlocrta, sagrađena 1712. godine na istoimenom brežuljku. U izgradnji su sudjelovali domaći majstori graditelji Ignacije Macanović i Jakov Cincidela. Današnji izgled Kamičak je dobio 1890. godine kada je obzidan i pošumljen borovima.

Na utvrdi se nalazi kula koja je služila kao promatračnica.

Kamičak je zaštićeno kulturno dobro Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pijaca

Žila kucavica grada Sinja. Počinje se formirati krajem 17.st. Za vrijeme Austrougarske u drugoj polovici 19. st. Pijaca dobiva moderne obrise i današnji arhitektonski izgled. Fontanu na Pijaci (u narodu nazivana funtana) podigao je načelnik Antonio Buglian 1852. g. Godinu kasnije Pijaca je popločana, a postavljeni su i željezni rasvjetni stupovi – ferali.Virtualni vodič grada Sinja