, Staza Gospi Sinjskoj

STAZA GOSPI SINJSKOJ DOBILA VIRTUALNI VODIČ I NOVU WEB STRANICUDanas, 27. srpnja, 2021. godine u sinjskom Svetištu održana je u konferencija za novinare na kojoj je predstavljen 360 interaktivni virtualni vodič i nova web stranica Staze Gospi Sinjskoj

Ponukana globalnom pandemijom koja je još uvijek prisutna, tvrtka CogitoLab krenula je s virtualnom promocijom hrvatskih svetišta želeći približiti kulturnu i duhovnu baštinu svima, bez obzira gdje se nalazili, stoga se svetišta zahvaljujući stručnom timu od sada mogu obilaziti iz udobnosti vlastitog doma, te fizički uz virtualni vodič prilagođen korištenju na mobitelu.

Ovom prilikom predstavljen je najnoviji projekt – Virtualni vodič i nova web stranica Staze Gospi Sinjskoj na dionici od Solina do Sinja.


Foto: Matea Režek

U suradnji sa Splitsko-dalmatiskom županijom, Turističkom zajednicom grada Sinja, Trusitičkom zajednicom grada Solina, Turstičkom zajednicom općine Dugopolje i Općinom Klis, a uz blagoslov i odličnu suradnju sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, mapirana su sva bogatstva koja ovaj hodočanički put pruža.


Foto: Matea Režek

Povijesna Staza Gospi Sinjskoj prikazana je u novom, modernom ruhu, kroz više od 170 virtualnih 360 panorama, obogaćena interaktivnim – audio, video, foto i tekstualnim sadržajima. Prigodna glazbena podloga prati sadržaje povijesnog i duhovnog konteksta, a moguće je i prikupljanje virtualnih žigova na ustaljenim kontrolnim točkama staze.


Foto: Matea Režek

Tako u ovom vodiču i na web stranici možete pronaći Čudotvornu sliku Gospe Sinjske, priče o velikanima hrvatske povijesti, župne crkve u naseljima na Stazi, kao i kapelice s oltarima, kipovima i freskama. Tu su i poticajne misli svetaca, kao i podsjetnik na posjet svetog pape Ivana Pavla II prasvetištu u Solinu, te postaje križnog puta koji vodi do sinjskog Starog grada. Svaki korisnik virtualnog vodiča i web stranice Staze Gospi Sinjskoj nesumnjivo će uživati u povijesnim, sakralnim, duhovnim, kulturnim i prirodnim ljepotama ovoga kraja, sve dok se ne odluči i u stvarnom svijetu proći ovaj stoljetni dragocijeni hodočasnički put.


Foto: Matea Režek

„Ovaj virtualni vodič i nova web stranica pružaju vrijednost više od klasičnih virtualnih panorama, po tome što su kao niti vodilje uzete hrvatske nacionalne vrijednosti vezane uz ranu hrvatsku povijest i korijene kršćanstva na ovim prostorima. Kroz tekstualni i audio sadržaj pruža se ‘Mini duhovna obnova’ kao poveznica hrvatskih korijena i osnovnih životnih pitanja današnjeg čovjeka. Najvažniji motiv za izradu ovih promotivnih alata bili su nam mnogobrojni hodočasnici koji još i danas prolaze stari povijesni put, te dolaze Gospi Sinjskoj, po zagovor, utjehu i blagoslov.“ – tim CogitoLab.