Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske

Sinj

Spokojna i veličanstvena, uokvirena reljefnim brončanim vratima akademskog kipara Stipe Sikirice, crkva Čudotvorne Gospe Sinjske dominira glavnim gradskim trgom. Građena od 1699. do 1712. godine, odolijevajući ratovima i potresima, mnogo puta oštećena, do danas je zadržala svoj izvorni izgled.

Središnje mjesto, kako u crkvi, tako i u srcima Sinjana, zauzima slika Čudotvorne Gospe Sinjske. Naslikao ju je nepoznati autor, u 15. ili 16. stoljeću. Blago nagnuta, spuštena pogleda, vjerno bdije nad svojim pukom, otkako su je iz Rame, kao najveću dragocjenost i uzdanicu donijeli u Cetinsku krajinu. Legenda kaže i da je njenim čudotvornim utjecajem Sinj 1715. zauvijek oslobođen turske vlasti. U znak zahvalnosti, Sinjani su sliku 1716. okrunili zlatnom krunom na kojoj piše IN PERPETUUM CORONATA TRIUMPHAT – ANNO MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi – 1715.). Danas je Slika u srebrnom okviru, s reljefom sinjske tvrđave na poleđini (autor kipar Ante Jakić) urešena zavjetnim darovima vjernika.

Današnji zvonik, s četiri nova zvona, visok 43,5 metara dovršen je 1927. godine. Postavljen je umjesto staroga iz 1775. izgrađenog od muljike. Novi zvonik izrađen je od fino obrađenog kamena tesanca koji se vadi u okolici Sinja. Posvećen je na blagdan sv. Franje Asiškog 4.10.1927.

Crkva je posvećena 2009. godine na blagdan Uzašašća, zajedno s novim oltarom i Gospinim kipom u samostanskom dvorištu. Kip je zavjetni dar obitelji Gucić, a rad je akademskog kipara Josipa Marinovića.